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RID:  42nd Session of the Committee of Experts on the Transport of Dangerous Goods 

(Madrid, 21 - 25 November 2005) 
 
 
 
Subject: 1.6.3.1 – Tank-wagons built before 1978 
 
 
 
Proposal transmitted by Belgium 
 
______________________________________________________________________________ 
 
 

Summary 
 
Is a weld inspection necessary when a tank-wagon built before 1978 is placed into service again 
in the context of the transitional measure under 1.6.3.1? 
 
 
 
Introduction 
 
According to 1.6.3.1, tank-wagons built before 1 October 1978 may be kept in service if the equip-
ment of the shell meets the requirements of Chapter 6.8. The thickness of the shell wall, except 
in the case of shells intended for the carriage of refrigerated liquefied gases of Class 2, must be 
appropriate to a calculation pressure of not less than 0.4 MPa (4 bar) (gauge pressure) in the 
case of mild steel or 200 kPa (2 bar) (gauge pressure) in the case of aluminium and aluminium 
alloys. 
 
The provisions for calculating the minimum wall thickness of a shell are to be found in 6.8.2.1.17 
and 6.8.2.1.18. 
 
The shell thickness must not be less than the greater of the values determined by the two formulae 
given in 6.8.2.1.17. 
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However, one of these formulae contains the weld coefficient λ, which presupposes an inspection 
of the welds (see 6.8.2.1.23). 
 
Does this mean that to calculate the minimum wall thickness, a weld inspection must always be 
carried out? This is not easy to do in the case of thermally insulated shells. 
 
 
Question 
 
Belgium would like to hear the opinion of the RID Committee of Experts on the following question: 
 
Is it permitted to use only the formula that does not contain a weld coefficient, or is it permitted to 
use a formula from a technical code recognised by the Competent Authority with a weld coefficient 
λ of 0.7, for which no weld inspection is required? 
 

__________ 


