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RID:  42nd Session of the Committee of Experts on the Transport of Dangerous Goods 

(Madrid, 21 - 25 November 2005) 
 
 
 
Subject: Placarding of carrying wagons 
 
 
 
Proposal transmitted by Belgium 
 
______________________________________________________________________________ 
 
 

Summary 
 
Amend 5.3.1.3 to cover the case of small containers and the case of vehicles (piggyback trans-
port) carrying packages and bearing placards. 
 
 
 
Introduction 
 
At the European Commission meeting on 20 June 2005, various countries asked whether the cor-
rect place for derogations such as the United Kingdom's derogation RA-SQ 15.5 and France's 
derogations RA-SQ 6.5 and RA-SQ 6.5 was in fact in national derogations for small quantities. 
 
These derogations read as follows: 
 
RA-SQ 6.5: "The placarding of wagons on which containers are loaded is not necessary if the 
placards affixed to the containers are clearly visible." 
 
RA-SQ 6.6 and 15.5: "The placarding of wagons is not necessary if the road vehicles bear plac-
ards corresponding to the packages being carried." 
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In Belgium's view, it is not very logical to deal with these types of problems in national derogations 
relating to small quantities. These problems can be dealt with easily by amending 5.3.1.3. 
 
 
Proposals 
 
1. RA-SQ 6.5 
 

The problem arises from the fact that 5.3.1.3 refers to large containers. France has introduced 
a derogation to cover the case of small containers. 
 
Proposal 1: 
 
In 5.3.1.3 and 5.3.1.3.1, replace "large containers" with "containers". 
 
Section 5.3.1.3 would then read as follows: 
 
5.3.1.3  Placarding of wagons carrying containers, MEGCs, tank-containers or port-

able tanks and of wagons used for piggyback transport 
 
5.3.1.3.1 If the placards affixed to the containers, MEGCs, tank-containers or portable 

tanks are not visible from outside the carrying wagons, the same placards shall 
also be affixed to both sides of the wagon. Otherwise, no placard need be affixed 
on the carrying wagon. 

 
Remark by the Secretariat of OTIF: 
 
The whole of section 5.3.1 in RID differs in principle from section 5.3.1 of ADR in this respect. 
 
In a Note to 5.2.2, RID says that for labelling purposes, small containers are to be considered 
as packages, because for these, only the normal danger label size (100 x 100 mm) is required. 
As a result, the whole of section 5.3.1 then deals only with large containers. 
 
In contrast, section 5.3.1 of ADR prescribes placards both for large containers and for small 
containers and then in 5.3.1.7.3, allows placards to be replaced with danger labels on small 
containers. 
 
If Belgium's proposal were to be adopted, the whole of section 5.3.1 would have to be revised 
and the Note to 5.2.2 would have to be deleted. 
 

2. RA-SQ 6.6 and 15.5 
 

In Belgium, various intermodal transport companies have also asked whether it is necessary to 
placard carrying wagons in piggyback transport if the vehicles being carried bear the placards 
required under RID. Even if it is not necessary under ADR to affix placards on vehicles carry-
ing packages, two cases arise in Belgium: 
 
– either the intermodal transport companies ask the original consignor, for a road-rail trans-

port operation, to affix the placards required for rail transport himself, 
 
– or, for organisational reasons, the placards are affixed to the vehicle before it is loaded on 

to the carrying wagon (this operation being carried out using a crane, without any person-
nel on the ground). 

 
Belgium sees no safety problems in affixing the placards to the vehicle rather than to the carry-
ing wagon. 
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Proposal 2: 
 
Amend 5.3.1.3.2 to read as follows: 
 
"5.3.1.3.2 Carrying wagons used in piggyback transport shall bear the placards on both 

sides. 
 
The placarding of carrying wagons used in piggyback transport is not necessary 
 
(a) where use is made of the "rolling road" system (loading of lorries with or 

without trailer and of semi-trailers with tractor on wagons used for this sys-
tem of transport), unless the railways concerned on a particular route decide 
to the contrary; 

 
(b) for other carriage of road tank vehicles and road vehicles carrying dangerous 

goods in bulk; 
 
(c) for the carriage of road vehicles carrying packages when these vehi-

cles visibly bear placards corresponding to the packages being car-
ried." 

 
 

Justification 
 
– If the placards are visible, it is not necessary to repeat them on the carrying wagon. 
 
– Replacing "large containers" with "containers" aligns with ADR 5.3.1.3. 
 

__________ 


